Két szarvasmarha elhullása miatt áll a bál Jászkiséren

Megosztás

Éles vita alakult ki Jászkisér választott vezetői között, miután elpusztult két szarvasmarha az önkormányzat állattartó telepén, közölte a Jászsági Térségi Tv. A polgármester és a főállású alpolgármester összekülönbözéséből az utóbbi jött ki rosszul, mert a város vezetője felmondta a megbízatását.

A várost megosztó témát Lukácsi György polgármester kezdte egy posztjával, amiben alaposan nekiment alpogármesterének, Vajas Györgynek.

A város vezetője azt írta, hogy tavaly ősz óta nehézségeket tapasztalt az önkormányzati marhatartásban. Nem volt elegendő mennyiségű és minőségű takarmány, az állatok egészségi állapota folyamatosan romlott. A probléma megoldásakor, mint a város első számú vezetője, falakba ütközött, Vajas György főállású alpolgármester, akinek az önkormányzati állattartás tartozott a feladatai közé, a kezdetektől elutasította az állomány eladását, vagy legalább az ésszerű állománycsökkentést.

A képviselő-testület megbízta, hogy készítsen az állatok megmentése érdekében egy hatékony takarmányozási tervet. A polgármester szerint nem készítette el. Az idő csak telt, se takarmányozási terv, se nyalósó, se takarmány, két marha elpusztult.

A város irányításáért felelős vezető hozzátette, az állattartás nagy felelősséggel jár. Lehet ezt a felelősséget csökkenteni azzal, hogy mások jó tanácsait meghallgatja az ember, megfogadja azokat. Lehet csökkenteni a veszteségeket, ha a jobbító szándékot nem támadásnak veszik.

Közölte, őt nem hallgatták meg, szándékát támadásnak vették.

Vajas György is reagált a polgármester bejegyzésére.

Mint írta, szerinte a polgármester vádjai nem állják meg a helyüket, mert a közölt fotók – amiket időközben törölt a polgármester – közül az egyik korábban készült.

Hozzátette, 2021-ben teljesen új épületet építettek, kifutóval, karámrendszerrel, etetőúttal, jelenleg is itt tartózkodnak az állatok.

Egy fotón egy lesoványodot szarvasmarha látható, amiről értesítette az állatorvost, kapott infúziót vénásan, vitaminokat, ám később az állat mégis elpusztult. Boncolást nem kért, így nem derült ki volt e valamilyen szervi betegsége. Az elhullás 2022. szeptember 25-én történt. A harmadik képen egy felfúvódott szarvasmarha (volt) látható. Hívta az állatorvost, de érkezésekor már nem tudott segíteni az állaton. Az elhullás időpontja 2022. november 6. volt. Az ellhullásokról tájékoztatta a polgármestert, és az önkormányzati képviselő-testület is tárgyalta az ügyet.

Úgy vélte, a március 1-vel megvont megbízatása személyes politikai támadás, ő annak elszenvedője. Úgy gondolta, ezt bizonyítja az is, hogy időközben az állatokról készült képek lekerültek.

Az önkormányzat a magas árak miatt nem tudott kellő mennyiségű szálastakarmányt beszerezni, de azt szemestakarmánnyal pótolta. A Jászsági Térségi Tv-nek Vajas kifejtette, hogy a megemelt mennyiség után már nem volt gond az állatokkal, nem volt több elhullás. Úgy vélte, ha ez a gond akkor torkoll az ő lemondatásába, amikor keletkezett, nem lenne gond, de hónapokkal utána, már számára furcsa az egész.

Az ügyben egyébként hatósági vizsgálat folyik.

A települést alaposan megosztotta az ügy. Többen sérelemezték, hogy a rengeteg kóbor kutyára is ennyi figyelmet kellene fordítani. Valaki javasolta, hogy a termálvizet is hasznosítani kellene már, mert az csak úgy elfolyik a semmibe. Volt, aki azt írta, semmi szükség az önkormányzati flancolásra, ha közben az állatok éheznek.

Másik azt vetették fel, hogy volt annak az alpolgármesternek felettese, vigye el ő is a balhét. Most már keresni kell a bűnbakot?Eddig hol volt a felső vezetőség, hiszen ezt látni kellett. Vagy esetleg az alpolgármester már útban volt, valakinek kell a helye?

Nyitóképünkön az utólag már eltávolított fotók láthatók.

Kapcsolódó cikkek